Sander Broeders haalt uit namens Gelre. Foto: Erich Snijder
De handballers van Handbalschool Gelre hebben afgelopen zaterdag de Sporthallen Zuid in Amsterdam laten trillen op zijn grondvesten. In een ongekend spannende finale sleepte zij voor de poorten van de hel de overwinning (14-13) uit het vuur en daarmee het algemeen kampioenschap handbalscholen.

Onder het oog van diverse eredivisie trainers en scouts werd afgelopen zaterdag in Amsterdam de Handbal Talenten Finales (HTF) gehouden. Een krachtmeting in toernooivorm tussen de handbalscholen van Nederland dat dit jaar voor het eerst, na het wegvallen van de regioselecties, werd gehouden.
Wekelijks trainen jonge handbaltalenten op sportcentrum Papendal en dromen ze van een mooie carierre. Waar het eerder de meisjes niet lukten om zich te kwalificeren, stonden de jongens wel op het eindtoernooi in Amsterdam.

Onder leiding van trainersduo Dario Polman en Gerard Beukers streden de jonge handballers op het scherp van de snede tegen leeftijdsgenoten die niet ouder zijn dan 15 jaar.
In de poulefase en kruisfinale werd met ogenschijnlijk gemak van achtereenvolgens Graaf Huyn, Haaglanden, Centraal Nederland en Valuas gewonnen. Daarmee was de finale een feit en moest worden aangetreden tegen Noord Holland.

Na een nerveus begin lieten beide finalisten leuk en aantrekkelijk handbal zien. Beide ploegen waren enorm aan elkaar gewaagd zodat geen van beide een voorsprong kon nemen van twee doelpunten of meer. Het tikkie takkie spel van Gelre haperende in de finale ietwat, waardoor fouten genadeloos door de tegenstander werden afgestraft.

Ver in de tweede helft vergat Noord Hollland in een bloedstollende wedstrijd Gelre de genade tike toe te dienen. Een strafworp werd niet benut en in de tegenaanval scoorde Gelre de 13-12 . Even later liet Gelre ook de 14-12 noteren. Noord Holland scoorde nog wel tegen maar kwam de klap niet meer te boven.

Sporthallen Zuid barstte vervolgens uit zijn voegen en gezien de toernooi vorm was de titel ook meer dan terecht.

Eindrangschikking Poules
A
1. Gelre
2. Haaglanden
3. Centraal Nederland
4. Graaf Huyn

B
1. Noord-Holland
2. Valuas
3. Rijnmond
4. Brabant

Kruisfinales
Gelre - Valuas 25-15
Noord-Holland - Haaglanden 23-21

Finale
1e/2e plaats: Gelre - Noord-Holland 14-13
3e/4e plaats: Valuas - Haaglanden 16-13